ساخت تابلو برق صنعتی : زمانی که پا به یک محیط صنعتی میگذاریم، با فرض اینکه این سامانه به حدی مدرن بوده که تنها از الکتریسیته به عنوان انرژی راهاندازی آن استفاده شود می توان ادعا کرد که تابلو برق صنعتی به عنوان قلب تپنده و انتقال دهنده این شاره به همه ماشینآلات، مهمترین بخش این کارگاه، کارخانه یا سایت صنعتی میباشد .
ساخت تابلو برق صنعتی و استفاده در آن در محیطهای مذکور به این دلیل ضروریست که اولاً در برابر نوسانات شدید برق از دستگاهها محافظت کرده و در ثانی بر نحوه عملکرد آنها کنترل و نظارت داشته باشد؛ پس می توان نتیجه گرفت که وجود این سامانه از یک سو سبب می شود تا جریان برق لازم به دستگاهها کنترل شود و از سویی دیگر باعث میشود تا اگر اختلالی در این برق مجموعه به وجود آید، پیش از اینکه دستگاههای گرانقیمت یا جان با ارزشتر اپراتوران آنها به خطر بیافتد بتوان جریان را از مدار خارج کرد .
با عنایت به این توضیحات میتوان گفت که ساخت این محصولات بسیار علمی و تخصصی بوده و عدم رعایت مسألهای کوچک در روند تولیدشان میتواند به نتیجه اسفناکی منجر شود، لذا سازندگان ساخت تابلو برق صنعتی ملزم به داشتن ویژگیهای شاخصی هستند که از مهمترین آنها میتوان به تسلط مجموعه سازنده به اصول کلی و استانداردهای مربوط به ساخت تابلوهای برق و محفظههای الکتریکی، مهارت در تشخیص مناسبترین نوع از نظر ساختار، آشنایی با مفاهیم و اصول تخصصی در مورد تابلوهای برق و دیگر مقدمات حضور و فعالیت در حیطه برق صنعتی از جمله طرح پست الکتریکی، حفاظت سیستمها، آشنایی با تجهیزات و تأسیسات الکتریکی، آشنایی با طراحی مدارهای فرمان، کنترل و منطقی و ... اشاره کرد .
ساخت تابلو برق صنعتی
اگرچه همواره مقایسههای فراوانی میان خرید محصولی آماده و نمونه سفارشی آن وجود داشته و طرفداران هریک با عنایت به قیمت، میزان سرعت انجام کار، میزان دخالت کارفرما در طراحی، میزان خاص و بیمانند بودن طراحی آن و متغیرهایی از این قبیل یکی را برتر از دیگری میدانند، اما حقیقت در خصوص ساخت تابلو برق صنعتی این است که در این مورد خاص نمونههای پیش ساخته کاربرد زیادی ندارند !
دلیل این امر ساده است، کاربران مختلف این محصولات دارای نیازهای متفاوتی بوده و مستلزم داشتن قطعاتی متناسب با ماشین آلات تحت حفاظتشان هستند که در هر کسب و کار با یکدیگر فرق دارند . به عنوان مثال نمیتوان از همان تابلویی که برای کنترل یک موتورخانه استفاده میشود به منظور نظارت و هدایت جریان برق خط تولیدی با دهها ماشین افزار سه فاز استفاده کرد .
در همین رابطه استفاده از تابلو برق فشار متوسط و تابلو برق فشار ضعیف به ویژه در کسب و کارهای بزرگتر در گرو بررسی کارشناسانه متخصصین امر و طراحی سازوکاری در خور نیازهای فعلی و آتی این مجموعه میباشد .
در ادامه لازم به ذکر است که پس از مشخص شدن نیاز کارفرما و وظیفهای که این تابلو ملزم به انجام آن است، روکار یا توکار بودن تابلو، ابعاد، جنس، تعداد فاز و ویژگیهای اضافهتری مانند وجود یا فقدان دریچه بازدید و همچنین بارانی بودن یا نبودن آن مشخص میگردد .
مراحل طراحی و ساخت تابلو برق
طراحی، برش و جوش
همانند همه محصولات فیزیکی دیگر ساخت تابلوهای برق نیز با طراحی آن آغاز میشود . در این مرحله پس از اینکه لیستی از قطعات مورد نیاز مصرف کنندگان (که می توانند دستگاههای صنعتی، موتورخانهها و سیستمهای گرمایش و سرمایشی ساختمانهای مختلف باشند) جلوی دیدگان طراحان این باکس قرار گرفته و محاسبات مربوط به فضای مورد نیاز هریک نیز انجام پذیرفت، ابعاد تابلو روی ورقههایی از فولاد ضد زنگ نقش بسته و بدین ترتیب بخشهای مورد نیاز از بستر مذکور بریده میشوند .
با انجام مرحله جوشکاری، باکس مورد نظر ما به وجود آمده و آماده یافتن سروشکلی موجهتر به خود میشود .
رنگکاری
رنگ تابلو در محیطهای صنعتی تنها به زیبا جلوهتر کردن آنها منجر نمی شود ، بلکه با گذراندن مراحل چربی زدایی، زنگ زدایی و فرزکاری، فسفاتهکاری پیش از نواختن رنگ اصلی، ساختار جعبه را برای حضور در محیط خشن یک کارگاه یا کارخانه با وجود گرما ، جریان برق، مواد شیمیایی خورنده یا ضربات ناخواسته از سوی منابع انسانی آماده میکنند .
لازم به ذکر است که در ساخت تابلوهای کوچکتر، طراحی بدنه به نحویست که در صورت وجود تغییراتی روی آن نیاز به رنگکاری و جوش مجدد تابلو نباشد .
مونتاژ بدنه
در این مرحله قطعاتی که فضای داخلی باکس را طبقهبندی کرده و قطعات الکترونیکی روی آنها نصب خواهند شد به بدنه افزوده میشوند . با توجه به اینکه ممکن است برخی قطعات از نظر ابعاد با آنچه که در بدو کار در نظر گرفته شده بود مغایرت داشته باشند، برخی از اقدامات مرحله برپایی این چارچوب اعم از سوراخ کاری و پانچزنی به این قسمت منتقل شده و با تقریب دقیقی نسبت به آنچه که باید باشد اعمال میشوند .
گفتنیست که این بخشها نیز همانند خود بدنه مرحله رنگکاری را گذرانده و در کوره تثبیت شدهاند .
مونتاژ قطعات الکتریکی
اگرچه تابلوهای برق مختلف روش مونتاژ و ترتیبی خاص در اسمبل کردن قطعاتی مانند رله، کنتاکتور، کلید، پریز، تابوهای نمایشگر و ... دارند، اما میتوان گفت که این قدم، گام پایانی ساخت تابلو برق صنعتی بوده و بدین ترتیب سامانه کنترل و هدایت برق آماده استفاده میشود .