تابلو برق فشار ضعیف: با جستجو در مراجع علمی یا پایگاه های مجازی مرتبط با صنعت برق ، تعاریف متعددی در خصوص تابلوهای این محصول می بینیم ، اما چنانچه قصد داشته باشیم تعریفی ساده از آن بیان کنیم باید بگوییم این محصولات آخرین واسطه میان نیروگاه تولید برق و مصرف کننده نهایی هستند . به عبارتی دیگر زمانی که برق تولید شده در مولّد یا نیروگاه ها به سوی کاربران گسیل می شوند (انتقال انرژی الکتریکی یا Electric power transmission) ، بر سر راه خود به پست های برق یعنی اتاقک هاییhttps://sathaco.com/تابلو-برق-فشار-ضعیف/ که به منظور تعدیل ، کنترل و حراست از برق یک ناحیه ساخته شده اند می رسند . پس از این مرحله است جریان مورد نظر ما در اندازه و به میزانی مشخص به سمتمان آمده و کنتور موجود در کنار درب ورودی منزل یا محل کار ما هم متعاقباً به دریافت ، محاسبه مصرف و کنترل آن می پردازد .
تابلو برق فشار ضعیف
تابلو برق فشار ضعیف در کنار فشار متوسط و قوی آن که زیر شاخه های این نوع تقسیم بندی هستند ، بنا به نوع کاربری ، محل نصب و میزان و نوع مصرف کاربران انتخاب می شوند .
در خصوص تابلو برق فشار ضعیف می توان اذعان داشت که این محصولات در سطح ولتاژی کمتر از 1000V فعالیت می کنند . در ساختار این محصولات عموماً تجهیزات اندازه گیری ، ادوات کنترلی ، قطعات تنظیم کننده و يک يا چند واسطه قطع و وصل وجود دارد که علاوه بر تبدیل برق ورودی به برقی متناسب با فعالیت دستگاه های کوچک ، امکان اندازه گیری آن برای ادارات ذیصلاح را نیز میسّر می کند .
کاربرد تابلو برق فشار ضعیف
- تابلو کنترل موتوری (مخصوص کار با موتورهای سه فاز)
- تابلو کنترل صنعتی (مخصوص اتوماسیون یا کنترل اتوماتیک فرآیندهای صنعتی)
- تابلو پخش صنعتی (تابلوی مورد استفاده در یک واحد صنعتی)
- تابلو پخش مسکونی (تابلوی کنتورهای برق یک ساختمان)
- تابلو بانک خازنی (مخصوص اصلاح ضریب توان یک کارگاه)
- تابلوهای مارشالینگ (رابط تابلوهای برق و سیستم کنترل مرکزی)
تابلو برق محفظه ای است فلزی و یا غیر فلزی که هدف از آن نگهداری از تجهیزات برقی موجود در آن می باشد ، لازم به ذکر است که تابلو برق ها از جمله اولین اجزایی می باشد که در پروژه های برقی وجود دارد ، کاربرد تابلو برق دارای ویژگی های خاص خود می باشد به همین علت تمام افرادی که با آن در تماس هستند می بایست با تمام ویژگی ها و عناصر آن آشنا باشند ، تابلو برق ها دارای سه نوع ولتاژ قوی، متوسط و ضعیف می باشند که در این قسمت به بررسی تابلو برق فشار ضعیف پرداخته می شود که این نوع تابلو برق ها در برابر نمونه خانگی آنها بسیار گسترده تر می باشند .
کاربردی که هر نوع تابلو برق دارا می باشد سبب می گردد تا آنها دارای اجزای متفاوتی باشند ، تابلو برق ها همگی دارای کاربردهای متفاوتی می باشند به عنوان مثال در مورد تابلو برق ها می توان آنها را مانند شهری در نظر گرفت که در این شهر از ابزار های الکتریکی استفاده شده است و این ابزار ها همگی فعالیت های مختص به خود را انجام می دهند .
لازم به ذکر است که اجزایی که درون تابلو برق ها وجود دارند همگی بسته به کاربرد آنها می تواند تغییر نماید به عنوان مثال اجزای تابلو برق فشار قوی با اجزای تابلو برق فشار ضعیف متفاوت می باشد و تفاوت دیگری که در تابلو برق ها وجود دارد در ولتاژ آنها می باشد که ولتاژ آنها در تابلو برق فشار ضعیف برابر با ۱۰۰۰ ولت می باشد و میزان ولتاژ در فشار متوسط ۱۰۰۰ تا ۶۳۰۰۰ می باشد و در فشار قوی از ۶۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰۰ ولت است ، همانطور که پیش از این نیز مطرح گردید تابلو برق ها همواره در پروژه هایی که با برق مرتبط می باشند وجود دارند که به عنوان مثال می توان به ایستگاه های برق، ایستگاه مبدل،پالایشگاه ها،ساختمان های تجاری و کارخانه ها و … اشاره نمود .
با توجه به نوع ساختمان بندی که وجود دارد تابلو برق های فشار ضعیف به دسته بندی های گوناگون تقسیم می گردد که در ادامه به بررسی آنها پرداخته می شود .
انواع تابلو برق فشار ضعیف :
۱) ایستاده :
این نوع تابلو برق روی دیوار نصب می گردد که سبب می شود دسترسی به آن بسیار آسان باشد و جهت دسترسی به آنها از جلوی تابلو برق ها می توان به راحتی به آنها دسترسی نمود .
۲) میزی
۳) دیواری
۴) رک
تمام انواع تابلو برقی که نام برده شد همگی از نوع ضعیف می باشند و تفاوت آنها در کاربرد و نیز ساختمان آنها می باشد که سبب می گردد تمام آنها با یکدیگر دارای تفاوت هایی باشند .
در ادامه گفتنیست که تابلو برق فشار ضعیف در مدل های متنوعی تولید می شوند که از مهم ترینشان می توان به تابلو برق های بارانی مخصوص محوطه های باز ، تابلو برق های سلولی یا قدرت، توزیع و کنترل که امکان دسترسی به همه اجزاء و قطعات آن ممکن است ، مدل های دیواری توکار و ایستاده های ثابت و کشويی اشاره کرد .
همانطور که پیش از این نیز مطرح گردید تابلو برق فشار ضعیف از جمله معمولی ترین تابلو برق می باشد که در کارخانه ها و یا خانه ها می توان از آنها استفاده نمود و از جمله استفاده آنها در این اماکن می توان به نبود فضای کافی در انها اشاره نمود و هزینه آنها نیز به نسبت مابقی تابلو برق ها بسیار مقرون به صرفه تر می باشد ، از جمله مزیت استفاده از تابلو برق فشار ضعیف در اماکن مورد نظر می توان به طول عمر بیشتر در دستگاه های برقی و نیز کاهش هزینه های بیشتر و همچنین با استفاده از آنها می توان کیفیت دستگاه برقی را نیز افزایش داد و با این حال موارد گفته شده تنها برخی از موارد سودمند تابلو برق فشار ضعیف می باشد ، در ادامه به بررسی اجزای تابلو برق فشار ضعیف پرداخته می شود :
اجزای تابلو برق فشار ضعیف :
اجزای ان از سه قسمت تشکیل شده است که عبارتند از :
۱) بخش قطع کننده :
از جمله مهمترین بخش ها در تابلو برق فشار ضعیف ، قطع کننده می باشد ، قطع کننده در این نوع تابلو برق می تواند ۴ عدد مدار قدرت را به صورت عمودی و مرتب شده نگه دارد ، در واقع قطع کننده ها می توانند مدار قدرت را از سایر قطع کننده ها جدا نگهداری نمایند .
۲) محفظه اتوبوس :
این محفظه در پشت محفظه قطع کننده قرار دارد که این محفظه با موانع جامد به صورت محفوظ شده نگهداری می شود و می توان بیان نمود که محفظه اتوبوس با استفاده از عایق های محافظت شده و میان محفظه ها بدین صورت قرار گرفته است .
۳) محفظه کابل :
این محفظه در پشت تابلو برق قرار دارد ، محفظه کابل دارای درب های لولایی می باشد و یا می تواند دارای روکش های قابل جدا شدن باشند که این محفظه سبب می گردد به سیم های تابلو دسترسی نموده که می توان با استفاده از این محفظه سیم ها را قطع و یا وصل نمود ، لازم به ذکر است چیدمانی که در حال حاضر برای تابلو برق در نظر گرفته شده از جمله معمولی ترین چیدمان ها می باشد .
یکی از انواع تابلو برق فشار ضعیف بدین گونه می باشد که دسترسی به آنها از جلو امکان پذیر می باشد که در این حالت محفظه کابل در کنار محفظه قطع کننده قرار دارد و در این حالت درب های محفظه کابل از جلو تابلو می باشد و این نوع چیدمان در تابلو برق سبب می گردد تا بسیار کم عمق باشد که در این نوع طراحی نیازی به دسترسی از عقب وجود ندارد و در این حالت می توان به راحتی تابلو برق را در کنار دیوار قرار نمود .
از جمله مهمترین تجهیزات در پروژه های برق صنعتی تابلو برق فشار ضعیف می باشد ، همانطور که پیش از این در مورد تابلو برق فشار ضعیف پرداخته شد ، می توان تابلو برق ها را از نظر ولتاژ به سه دسته کلی تقسیم نمود که در ادامه به بررسی آنها پرداخته می شود :
انواع تابلو برق ها از نظر ولتاژ :
۱) تابلو برق فشار ضعیف
۲) تابلو برق فشار متوسط
۳) تابلو برق فشار بالا
و اما تابلو برق های فشار ضعیف عموما دارای ابعاد بزرگتری به نسبت تابلو برق های خانگی محسوب می گردد و تجهیزاتی که در تابلو برق فشار متوسط و یا قوی استفاده می شود دارای تفاوت های بسیاری می باشد و یکی از ان تفاوت ها ولتاژ مورد استفاده در اینگونه تابلو برق ها می باشد که می توان ولتاژ مصرفی آنها را ۱۰۰۰ ولت مطرح نمود که این ولتاژ در تابلو برق متوسط ۱۰۰۰ تا ۶۳۰۰۰ ولت و در تابلو برق فشار قوی بیشتر از ۶۳۰۰۰ ولت می باشد .
اما مکان هایی که از این گونه تابلو برق ها استفاده می گردد می توان به موارد ذیل اشاره نمود :
۱) ایستگاه های برق
۲) ایستگاه های مبدل
۳) ساختمان های تجاری
۴) پالایشگاه ها و کارخانه ها را نام برد .
وابستگی در قطعات تابلو برق فشار ضعیف وجود دارد به گونه ای که در صورت از کار افتادن و با خرابی یک قطعه ، کل قطعات تابلو برق نمی توانند فعالیت خود را اغاز نمایند .
اجزای تابلو برق عبارتند از :
۱) انواع کنتاکتور ها
از کنتاکتورها می توان در قطع و وصل نمودن مدار فرمان از طریق راه دور استفاده نمود ، در واقع با استفاده از آنها در صورتیکه دستور قطعی صادر می گردد ، دستگاه های تک فاز و سه فاز و وسایل برقی را قطع می نماید .
۲) کلیدهای نشتی
۳) کلید mpcb و mcb و mccb و فیوز و ولت متر
۴) بی متال ها
۵) کلید گردان ها
۶) ترانس
۷) ریل
۸) لامپ سیگنال
۹) وایرشو و کابلشو
۱۰) شینه نول
۱۱) فیوز ها :
جهت محافظت و مراقبت از مدار از فیوزها استفاده می گردد به گونه ای که در صورت بالا رفتن بیش از حد جریان برق ، مدار را قطع می نماید ، در واقع به صورت اجرایی این عملیات در فیوز ها اتفاق می افتد که در صورت فشار زیاد به فیوز ها که آنها از رشته های سیمی تشکیل شده اند ، رشته ها ذوب شده و قطع می گردند و البته از فیوز ها در تمام تابلو برق ها استفاده می گردد .
با استفاده از تابلو برق میتوان خطر سوختگی وسایل برقی در منزل و یا در هر مکان دیگری را به شدت کاهش داد که با توجه به قیمت های گزاف خرید و با حتی تعمیرات وسایل برقی امری معقولانه می باشد ، در واقع با استفاده از تابلو برق می توان به راحتی ولتاژ ورودی به دستگاه را کنترل نمود ، لازم به ذکر است که در زمان تهیه تابلو برق می بایست به نکاتی از جمله تعداد دستگاه های برقی و همچنین ولتاژی که می بایست از طریق تابلو برق به آنها وارد شود توجه نمود ، در موارد بسیاری می توانید از فشار ضعیف استفاده نمایید ، تابلو برق ها از لحاظ ولتاژ به سه دسته تقسیم میگردد که آنها عبارتند از ضعیف ، متوسط و قوی ، برای ولتاژ های قوی تر می بایست تابلو برق قوی تری را انتخاب نمود و میزان ولتاژ در فشار ضعیف از ۳۵ تا ۱۰۰۰ ولت می باشد و در صورت عبور ولتاژ بیشتر از ۱۰۰۰ در نوع ضعیف این نوع تابلو برق ها سبب می گردد فشار مضاعفی به تابلو برق وارد گردد و یا حتی دچار انفجار نیز بشود .
فشار ضعیف از جمله معمولی ترین تابلو برق ها می باشد که از آنها در مصارفی چون منازل مسکونی و یا کارخانه های کوچک استفاده می شود ، در این نوع تابلو نیاز چندانی به فضا وجود ندارد و همچنین هزینه نصب ان نیز بسیار مناسب می باشد و از جمله علت هایی که از این نوع تابلو برق ها در محیط هایی همچون منازل مسکونی استفاده می گردد می توان به افزایش عمر دستگاه های برقی و همچنین کیفیت دستگاه های برقی نیز حفظ می گردد و همچنین مزایای فراوان دیگری در استفاده از اینگونه تابلو برق وجود دارد .
تابلو برق ها همچنین می توانند نیروی مناسب را میان تجهیزات الکتریکی و صنعتی توزیع نمایند که هیچ کدام از دستگاه ها دچار مشکل خاصی در زمینه ورود نیرو نگردند، در ادامه به بررسی انواپرداخته می شود :
انواع متفاوتی از ت وجود دارند که دارای دسترسی از جلو می باشند که در این نوع تابلو ها محفظه کابل در کنار محفظه قطع کننده قرار دارد و درب ها نیز همانطور که گفته شد در جلو دستگاه وجود دارد و به علت کم عمق بودن اینگونه تابلو برق ها نیازی به دسترسی به سایر قسمت ها نخواهد بود و اینگونه تابلو برق ها به راحتی در کنار دیوار قرار دارد .